Boekpresentatie Edna Adan Ismail

4 december 2019, van 19:30 tot 21:30 | De Boekenberg - Terras, 4e etage

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op woensdag 4 december kun je in de Boekenberg terecht voor de boekpresentatie ’A Woman of Firsts The Woman Who Built a Hospital and Changed the World’,een memoires geschreven door Edna Adan Ismail.

Edna is opgegroeid in Brits-Somaliland in de jaren veertig. Al op jonge leeftijd viel Edna op, omdat zij als klein meisje haar vader, arts, in het ziekenhuis meehielp. Daarnaast hield zij ervan om met jongens buiten te spelen. Dit was destijds niet gebruikelijk. Tegenwoordig wordt Edna gezien als één van de eerste succesvolle vrouwen: in een land waar meisjes niet naar school gingen, was zij de eerste gecertificeerde verloskundige, werd ze een echtgenote van een president en de eerste vrouwelijke minister.

Edna’s droom om een modern ziekenhuis te bouwen voor haar geliefde vader vormt de basis van dit verhaal, dat plaatsvindt in haar studententijd in de jaren vijftig, te Londen. Haar verhaal is een triomf tegen sociale en culturele kansen: werken in onzekere omstandigheden van haar thuisland, onrustige huwelijken, burgeroorlog en het leven onder huisarrest. Als campagnevoerder tegen genitale verminking van vrouwen vocht ze ook voor de toegang tot medische zorg bij vrouwen. Edna’s verhaal heeft een droevige twist. Zij heeft er namelijk voor gezorgd om duizenden baby’s op de wereld te brengen, maar zelf kon ze haar eigen kind niet krijgen.

Haar inspirerende memoire is ook een eye-opener over de geschiedenis van Somaliland - het einde van de koloniale overheersing. De periode ten tijde van president Barre omvatte veel terrorisme, de rampzalige fusie van Somaliland met het voormalige Franse en Italiaanse Somalië en zijn mislukte poging tot onafhankelijke status. Nu, op 80-jarige leeftijd, woont en werkt Edna in het ziekenhuis dat ze uiteindelijk in Hargeisa heeft gebouwd: te laat voor haar vader, maar niet voor haar mensen.

Tijdens de boekpresentatie ‘A Woman of Firsts The Woman Who Built a Hospital and Changed the World’ zal Edna haar verhaal verder toelichten en kun je haar boek persoonlijk gesigneerd verkrijgen (25 euro, contant te voldoen).

Vooraf aanmelden is niet nodig, je bent van harte welkom!