Boekpresentatie Een voltooid leven (geannuleerd)

17 september 2020, van 14:00 tot 15:30 | De Boekenberg - De Ruimte, 1e etage

Kosten: gratis, wel aanmelden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Wreed worden we geconfronteerd met ziekte en sterfelijkheid van onze naasten en onszelf. Velen komen erachter dat het niet makkelijk is om over de dood te praten. Het boek Een voltooid leven, Roman over een doorleefd afscheid van Annerieke de Vries kan een mooie aanzet geven. Op donderdag 17 september geeft zij een boekpresentatie in de Boekenberg.

Over het boek
Het verhaal gaat over Doortje, een alleenstaande 78-jarige vrouw, die hoort dat zij ongeneeslijk ziek is. De schrik slaat haar om het hart, want er zijn nogal wat onverwerkte gebeurtenissen die ze onder ogen moet zien. Doortje besluit de strijd tegen haar ziekte aan te gaan om tijd te rekken.
De behandelingen zijn zwaar. Al snel blijft er niet veel van haar zelfstandigheid over. Ze wordt afhankelijk van de thuiszorg en van haar dochters die, naast hun drukke bestaan, mantelzorg verlenen. Doortje is wanhopig en voelt zich schuldig dat ze haar kinderen hiermee opzadelt. Ze meent aan alles te voelen dat haar omgeving haar leven als voltooid beschouwt, maar de drang om met zichzelf in het reine te komen is groter. Wanneer Doortje een terminaal delier krijgt, is het onmogelijk om thuis te blijven wonen. Er volgt een spoedopname in een hospice. Haar steun en toeverlaat, de sigaret, kan ze door haar verwardheid niet meer roken, met als resultaat dat de gedachten aan nare gebeurtenissen uit haar leven met volle kracht binnenkomen. De verzorgers van de hospice en haar dochters moeten alle zeilen bijzetten om haar te begeleiden. Langzaamaan wordt het hun duidelijk waarom Doortje ervoor kiest haar eigen dood natuurlijk te sterven. Kleindochter Sterre heeft het moeilijk met de laatste levensfase van de moeder van haar moeder. Zal zij de levenslessen van haar oma zien en gaan naleven?

Over de auteur
Na 38 jaar gezondheidszorg (van operatieassistent tot manager operatiekamers) besloot Annerieke het roer om te gooien, haar hart te volgen. Ze schreef de boeken Sluipwesp (2018), Een voltooid leven, Roman over een doorleefd afscheid (2019), De donkere dagen (2019) en Ondersteboven (najaar 2020). Met veel plezier geeft ze lezingen over haar werk. Het publiek gaat vaak onder indruk en met stof tot nadenken naar huis. Haar boeken zijn deze middag ook te koop.

Deze activiteit is geannuleerd.