Collegereeks Vitamine (b)eter

14 oktober 2021, van 10:00 tot 11:30 | De Boekenberg - De Ruimte, 1e etage

Kosten: leden € 5,- / niet-leden € 7,50 per college

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Voor senioren die willen blijven leren organiseren we in samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan interactieve colleges. In oktober staat de collegereeks in teken van Vitamine (b)eter. Ondanks dat veel mensen vitaminepillen slikken, is er vaak niet bekend of ze ook daadwerkelijk een vitaminetekort hebben. Waarom slikken zij de pillen dan toch?

30 september

In het eerste college “De cel als bruisende stad” reizen we af naar een een punt diep in ons lichaam, namelijk de cel. Wist je dan onze cellen lijken op een bruisende stad? Een stad zou niet goed lopen zonder goede regels en afspraken. Ook binnen een cel zijn alle functies goed verdeeld en heeft ieder zijn eigen taak.

7 oktober

Het tweede college “Broodje bacterie” gaat over de verschillende manieren waarop leven, bijv. bacteriën of gisten, gebruikt kunnen worden om er voordeel uit te halen. Klinkt dat als een ver van je bed show? Als je vanochtend een sneetje brood hebt gegeten of gisteravond een biertje hebt gedronken, heb je ook geprofiteerd van deze bacteriën!

14 oktober

Het derde college heet “De biologische voelsprieten”.  Wanneer je ‘s avonds over straat loopt en de lampen van een huis springen aan, dan ben je waarschijnlijk een sensor gepasseerd. In het lichaam kunnen we ook gebruikmaken van sensoren om te zien welke vitamines er 'langslopen'. Welk voordeel kun je hieruit halen?

21 oktober

Het laatste college heeft de naam “Pilletje hoort erbij?”, ondanks dat veel mensen vitaminepillen slikken, is er vaak niet bekend of deze mensen ook daadwerkelijk een vitaminetekort hebben. Slik je vitamines? Waarom? Welke? Het studententeam van de TU Delft werkt dit jaar aan een snelle en goedkope test om te zien of je een vitaminetekort hebt. Hoe zij dit doen? Dat vertellen ze je graag.