Collegereeks Oud Geleerd, Jong Gedaan

6 augustus 2020, van 10:30 tot 11:30 | De Boekenberg - auditorium, 3e etage

Kosten: leden € 3,50 per college / niet-leden € 5,- per college

Voor senioren die willen blijven leren organiseren we in samenwerking met Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan een serie van interactieve colleges. Deze zomer starten we met een inleiding tot de psychologie, “Mens als Product van de Omgeving” door studentdocent Kim Kraaijenbrink. De reeks behandelt verschillende gebieden van de psychologie en bestaat uit 4 opzichzelfstaande colleges waarin we zullen kijken hoe de mens wordt beïnvloed door zijn of haar omgeving.

Donderdag 30 juli:
In het eerste college, “De Aanwezigheid van Anderen” wordt vanuit het gebied van de Sociale Psychologie gekeken hoe mensen elkaar kunnen beïnvloeden. Wat is groepsdruk en waarom kunnen mensen macht uitoefenen op andere mensen?


Donderdag 6 augustus:
In het tweede college, “Gedrag Leren en Veranderen” nemen we, naast Sociale Psychologie, een duikje in een tweede werkgebied, namelijk Arbeid & Organisatiepsychologie. In dit college gaan we kijken naar hoe ons gedrag kan worden veranderd door de omgeving. Hoe komt het bijvoorbeeld dat voetbalhooligans in bepaalde situaties in staat zijn tot heel ander gedrag dan normaal?


Donderdag 13 augustus:
Het derde college, “Omgeving en Mentale Gezondheid” richt zich op hoe de omgeving invloed heeft op ons mentale welzijn. Vanuit het gebied van de Klinische Psychologie gaan we nu kijken hoe dingen als drugs en familie meespelen in mentale stoornissen. Maar ook, hoe kunnen we deze gebruiken om mensen zich weer beter te laten voelen?  


Donderdag 27 augustus:
Tot slot zal het laatste college, “Aangeleerd of aangeboren?” vanuit het oogpunt van de Biologische Psychologie ingaan op welke dingen aangeboren zijn of juist aangeleerd. Hierbij wordt ook kort de onderzoekskant van de psychologie besproken,waarbij je zult inzien hoe belangrijk het is om kritisch te blijven denken.