Een ontmoeting met Onno Blom

17 november 2019, van 14:00 tot 15:30 | De Boekenberg - Terras, 4e etage

Kosten: €2,50 voor leden, anders €5,- p.p.

De bibliothekencampagne ‘Nederlands Leest’ staat dit jaar in het teken van Jan Wolkers en duurzaamheid. Tijdens een interview horen we meer hierover van auteur Onno Blom, die tevens de biografie van Jan Wolkers ‘Het litteken van de dood’ heeft geschreven.

Over deze middag en het geschenkboek

November 2019 gaat de grootste jaarlijkse bibliothekencampagne van start: Nederland Leest. Dit keer in het teken van Jan Wolkers en duurzaamheid. Thema’s die naadloos aansluiten bij De Boekenberg, misschien wel de mooiste en meest duurzame bibliotheek van Nederland. Tijdens de middag horen we meer hierover van auteur Onno Blom die zal worden geïnterviewd door Jan Hoogendoorn. Blom stelde namelijk het speciale geschenkboek Winterbloei samen die in november door de bibliotheek gratis uitgedeeld wordt aan haar leden (zolang de voorraad strekt).

De natuur is voor Wolkers altijd de belangrijkste inspiratiebron geweest. In de natuur kon hij zijn angsten bezweren en scheppen door die te tekenen, schilderen en vast te leggen in wat hij schreef. De verhalen in Winterbloei worden vergezeld door actuele columns van Aaf Brandt Corstius. Zij geeft in deze bundel luchtig stof tot nadenken bij haar eigen dagelijkse, duurzame dilemma’s.

Ander werk

Natuurlijk staan we tijdens de lezing ook stil bij ander werk. Zo vertelt Blom over zijn boek ‘De jonge Rembrandt’, waarin hij zich afvraagt hoe de kunstenaar zo bekend kon worden. Was het de stad Leiden, waar Rembrandt opgroeide? Of gewoon precies de juiste mix van leermeesters, opdrachtgevers en collega’s? Het antwoord is te lezen in de biografie. Ook startte onlangs de tv-serie ‘Het Raadsel Rembrandt’. Daarin vertelt Blom over zijn persoonlijke zoektocht hoe Rembrandt Rembrandt kon worden. Wist je dat ook Jan Wolkers zich door deze kunstenaar liet inspireren? Blom legt het deze middag haarfijn aan je uit.

De bibliotheek is het hart van de campagne en een ideale plek om samen te komen, te lezen en aan de slag te gaan met duurzaamheid. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst? Over dit onderwerp gaan we met elkaar in gesprek.