Natuurdocumentaire Garden of Life

13 februari 2019, van 19:30 tot 20:45 | De Boekenberg - Auditorium, 3e etage

Kosten: € 1,- p.p.

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op woensdag 13 februari kijk je in Bibliotheek de Boekenberg naar de natuurdocumentaire Garden of Life. Voorafgaand aan de film is een korte vertoning van de documentaire De Beleving van Piet de Kreij.

Korte vertoning van De Beleving

De avond start met een voorvertoning van De Beleving, gemaakt door natuurfilmer Piet de Kreij uit Spijkenisse. Met deze film won hij de eerste prijs, de clubprijs, de documentaireprijs en publieksprijs bij de jaarwedstrijd van de Rotterdamse Video en Smalfilm Liga (RVSL). De documentaire gaat over de natuur in Zuid-West Nederland in het algemeen en op Voorne-Putten in het bijzonder.

Hoofdfilm Garden of Life

Ooit reisde de nu 82-jarige Leo graag samen met zijn echtgenote Riet naar onbekende oorden. Maar sinds de eerste tekenen van Alzheimer zich manifesteerden, verkiest de schoonvader van filmmaker Marco Niemeijer zijn achtertuin boven iedere andere plek. Daar, tussen zijn geliefde bomen en planten, probeert Leo grip the houden op zijn steeds verwarrender wordende bestaan. Een jaar lang filmt Niemeijer hem, elke maand en van seizoen tot seizoen. Weer of geen weer, Leo is altijd in zijn probleemloze vluchtoord te vinden. Aanvankelijk zijn zijn woorden en handelingen nog coherent, maar naarmate de tijd verstrijkt, worden zinnen steeds onlogischer. Hij scharrelt steeds vaker doelloos rond, half met een gedachte spelend, die dan weer verliezend. Allerhande mantra’s helpen hem in zich deze situatie staande te houden. "Wat ik niet zoek, dat mis ik niet." Tussen de intieme tuinscènes door worden oude homevideo's van Leo's hand uit reislustige, vroeger tijden ingezet. Over ziekte en problemen spreekt Leo liever niet. Al lijkt hij, met zijn bevlogen uitleg over tuingewassen, onbewust zijn eigen eindige situatie te duiden.

“Marco Niemeijer neemt ons met aangename documentaire mee in de wereld van zijn schoonvader, die Alzheimer heeft”. (de Volkskrant)

Bekijk de trailer