Collegereeks Kunstgeschiedenis

27 oktober 2020, van 10:30 tot 11:30 | De Boekenberg - Auditorium, 3e etage

Kosten: leden € 3,50 anders € 5,- per college

Voor senioren die willen blijven leren organiseren we in samenwerking met Stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan interactieve colleges. Oktober staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis, daarom is het thema 'De kunstpraktijk in de 17e eeuwse Republiek der Nederlanden'.

6 oktober

In dit eerste college worden de belangrijkste redenen achter de ontwikkelingen in de kunst in de 17e eeuw behandelt, zoals de vele immigranten uit Antwerpen en de kennis en kunde die zij met zich mee namen. Frans Hals was een van deze immigranten, zijn werk zullen we uitlichten en goed bekijken.

13 oktober

Het tweede college zal gaan over de kunsthandel in de zeventiende eeuw en de vraag naar portretten en landschapsschilderkunst. Hier zullen we kijken naar hoe de vraag naar bepaalde stijlen ontstaat en hoe kunstenaar inspeelden op de markt.

20 oktober

In het derde college zullen we de atelierpraktijk van meesterschilders door de jaren heen bekijken. Dit verschilt sterk tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden. De kunstwerken van verschillende Hollandse meesters zijn lastig toe te bedelen aan de kunstenaar zelf omdat zij mogelijk zijn gemaakt door zijn leerlingen. We zullen kijken naar de regels die de atelierpraktijk in stand hielden en hoe dit door de jaren heen is veranderd.

27 oktober

Het vierde college zal de drie voorgaande colleges samenvoegen door te kijken naar het werk en de slimme tactieken van Rembrandt van Rijn. We gaan in op de manier waarop hij voor zichzelf een imago creëren om zijn werken geliefd te maken bij kopers en hoe hij in zijn atelier te werk ging.