Kidscollege Dieuwertje Blok (9 t/m 12 jaar)

17 oktober 2020, van 14:00 tot 15:30 | De Boekenberg - Auditorium, 3e etage

Kosten: leden € 3,50 anders € 5,-

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Dieuwertje Blok verzorgt ter gelegenheid van de Kinderboekenweek een speciaal kidscolleges voor kinderen van 9 t/m 12 jaar en hun ouders. Vanwege de coronamaatregelen zijn er minder plekken beschikbaar, meld je dus op tijd aan.

Presentator Dieuwertje Blok is al decennia een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Van Sinterklaasjournaal tot De Wereld Draait Door. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven. Haar moeder was Joods en haar oma was een internationaal bekende kleinkunstenares: Stella Fontaine. Deze wist tijdens de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, maar andere familieleden werden vermoord in concentratiekampen Sobibór en Auschwitz. 

Dieuwertje is naast presentatrice ook lid van de Raad van Advies van Een Ander Joods Geluid. Ook is zij ambassadeur van de Nederlandse Hartstichting en het Wereld Natuur Fonds. Dieuwertje is heel bewust dat zij leeft in vrijheid; “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.”

Over het vrijheidscollege van Dieuwertje Blok
Vrijheid lijkt in onze tijd vanzelfsprekend, maar Dieuwertje Blok weet door haar familiegeschiedenis dat deze waarde zeer kwetsbaar is. Blok deelt in dit speciale kindercollege haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal. Haar oma was Joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren haar grootouders gedwongen om onder te duiken. Haar moeder was toen nog een kind. Blok: “Dankzij hulp van heel moedige mensen hebben ze de oorlog overleefd. Alle andere familie heeft, op één nicht na, de oorlog niet overleefd, omdat ze werden vermoord. Als je zo’n grote onvrijheid hebt meegemaakt, weet je als geen ander wat vrijheid betekent. Mijn moeder heeft na de oorlog, toen ze weer vrij was, een keuze gemaakt. Ze is niet gaan haten en heeft zich niet van de wereld afgekeerd. Ze is vooral blijven geloven in een betere toekomst en dat je daar zelf aan moet werken. Ze heeft die vrijheid niet voor lief genomen, maar er een werkwoord van gemaakt door er op haar manier voor te waken dat die bevrijding niet voor niets is geweest.”