Lezing Streekarchief ‘Van Weilanden naar Woonwijken’

13 november 2019, van 15:00 tot 16:00 | De Boekenberg - De Ruimte, 1e etage

Kosten: Leden gratis (wel aanmelden), niet-leden €2,50

Het overwegend agrarische Voorne-Putten onderging in de tweede helft van de twintigste eeuw een ingrijpende metamorfose. Bob Benschop, historicus en verbonden aan het Streekarchief, vertelt hierover aan de hand van zijn boek ‘Van Weilanden naar Woonwijken’.

Het overwegend agrarische Voorne-Putten onderging in de tweede helft van de twintigste eeuw een ingrijpende metamorfose. Het weidse uitzicht boven de uitgestrekte polders kreeg een totaal ander aanzien toen de fabrieksschoorstenen, hoogspanningsmasten, woonwijken en flatgebouwen verrezen. De bewoners hadden weinig grip op alle veranderingen die de oprukkende havens en aanleg van de Haringvlietdam met zich meebrachten. De locaties van nieuwbouw en de uitbreidingen op het gebied van infrastructuur werden gedicteerd door planologische diensten.

Toch probeerde het eiland zijn eigen stempel te drukken: Brielle liet tal van historische panden restaureren terwijl Spijkenisse zich niet langer door het verleden wenste te laten leiden en de dorpskern grotendeels sloopte. Hellevoetsluis poogde nieuwe industrieën aan zich te binden om de leegstaande marine-complexen te laten herleven. Rockanje en Oostvoorne ontpopten zich als uiterst populaire badplaatsen.

Bob Benschop is als historicus verbonden aan het Streekarchief. Binnenkort verschijnt van zijn hand het boek ‘Van Weilanden naar Woonwijken’ waarin de roerige geschiedenis van Voorne-Putten in de periode 1945-1975 wordt gepresenteerd. Aan de hand van foto’s uit de collectie van het Streekarchief en andere instellingen wordt in beeld gebracht hoe de samenleving te maken kreeg met de gevolgen van de Deltawerken, de uitdijende haven en de ruilverkaveling. Tijdens deze lezing krijgt u een voorproefje van dit nieuwe boek.