Finale Zuid-Hollandse voorleeswedstrijd Read2Me!

Gepubliceerd op: 16 april 2019 15:33

In een zinderende finale streden 11 kandidaten op vrijdag 12 april om de titel ‘voorleeskampioen van Zuid-Holland'. De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in Bibliotheektheater Rotterdam, waar een flink aantal toeschouwers zich hadden verzameld om de kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen. Lisa Harmeling van het PENTA college Scala Rietvelden is tweede geworden!

In een eerdere ronde lazen finalisten uit alle hoeken van Zuid-Holland ongeveer 5 minuten voor uit hun boek. Onder leiding van presentator Manu van Kersbergen vertelden de leerlingen eerst kort iets over zichzelf en over het boek en vervolgens lazen zij het door henzelf uitgekozen fragment voor.

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. De jury, bestaande uit Niels Bakker, Stichting Lezen, Britt van Teijlingen, bibliotheek adviseur en boekenwurm, en Gonny Bruil, kleuterjuf en voorleesgek, journalist, had hier flink wat moeite mee. Gelukkig konden de finalisten en hun aanhang in de tussentijd genieten van Manu van Kersbergen.

Rond half zes was dan eindelijk bekend wie dé grote winnaar werd: Nele Quadvlieg van het Gymnasium Haganum in Den Haag werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Nele las voor uit het boek ‘Broergeheim’ van Emiel de Wild. Lisa Harmeling van het PENTA college Scala Rietvelden in Spijkenisse is tweede geworden en Yannick Smits van het Scala College in Alphen aan den Rijn is met de derde plek naar huis gegaan.

De Zuid-Hollandse bibliotheken en Probiblio kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme binnengehaald. Volgend jaar wordt de wedstrijd dus zeker weer georganiseerd!

Landelijke finale
Nele heeft een mooie prijzenbeker gewonnen en gaat nu door naar de landelijke finale op 25 mei 2019, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden om de beste voorlezer uit de brugklas van heel Nederland te worden. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht).

Voorleeswedstrijd Read2Me!
Met het voorleesproject Read2Me! zetten de bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle hoeken van Zuid-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!