De bibliotheek is Duurzaam Gastvrij!

Gepubliceerd op: 18 maart 2021 15:55

Bibliotheek de Boekenberg heeft het hoogste niveau van het Duurzaam Gastvrij keurmerk behaald: GOUD.

Duurzaam Gastvrij is hét duurzaamheidskeurmerk voor de gastvrijheidssector in Nederland. Het keurmerk wordt onderschreven door Green Key. Bedrijven met een Duurzaam Gastvrij keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat er wordt ingeleverd op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.

Het thema duurzaamheid heeft altijd hoog op de agenda gestaan bij Bibliotheek de Boekenberg. Niet alleen is de boekenpiramide gevestigd in een duurzaam gebouw, ook de dienstverlening is duurzaam. Met de uitleenfunctie laat de bibliotheek namelijk zien dat er verstandig omgegaan wordt met grondstoffen en dat ‘delen’ net zo effectief is als ‘hebben’. Maar duurzaamheid wordt breder toegepast. Zo wordt er binnen de programmering regelmatig aandacht besteed aan dit thema in de vorm van lezingen, workshops en films. Daarvoor is een samenwerking opgezocht met het Milieu Huis dat ook in de Boekenberg gevestigd is. Samen streven ze naar meer bewustzijn voor het milieu onder de inwoners van Nissewaard.

Duurzaamheid is een grotere rol gaan spelen binnen de bedrijfsprocessen. Bijvoorbeeld binnen het leescafé door de aanschaf van duurzame(re) producten en op kantoor door betere afvalscheiding. Ook zijn er afspraken met de beheerder van het pand gemaakt die direct al besparingen opleveren. Het Duurzaam Gastvrij keurmerk maakt dat de bibliotheek zich voortdurend blijft ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.