Informatiepunt Vrijwilligers

Gepubliceerd op: 30 november 2022 15:43

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk maar weet je niet goed wat bij je past? Of doe je al vrijwilligerswerk en heb je daar een vraag over? Bezoek dan het gratis Informatiepunt Vrijwilligers in de Boekenberg. Vrijwilligers Gerda en Ria staan samen met hun team klaar om je op weg te helpen.

Hier kun je alles vinden over vrijwilligerswerk in Nissewaard

Terwijl er een bezoeker druk door de vacaturemappen bladert, vertellen de dames waarvoor je bij het informatiepunt terecht kunt. “We staan voor je klaar met informatie en advies over vrijwilligersvacatures, vrijwilligerswerk in het algemeen en het gratis trainingsaanbod van de vrijwilligersacademie.” De ene bezoeker heeft al eens vrijwilligerswerk gedaan en weet waar zijn of haar interesses en talenten liggen. Voor de ander is het soms een zoektocht. Maar door middel van een gesprek wordt er bijna altijd een geschikte vrijwilligersvacature gevonden of antwoord op een specifieke vraag.

Soms worden vragen gesteld over bijvoorbeeld het penningmeesterschap of fondsenwerving. Middels een online kennisbank en naslagwerk in de bibliotheek wordt dan informatie gegeven over het betreffende onderwerp. Soms is er een ook training van de vrijwilligersacademie die aansluit op het onderwerp en gratis te volgen is.

Vrijwilligerswerk is van alle leeftijden en achtergronden. Dat blijkt wel uit de diversiteit aan bezoekers van het informatiepunt. “Jong en oud weet de weg naar het informatiepunt te vinden. Gepensioneerden, werkenden, studenten en inwoners die vanuit de participatiewet vrijwilligerswerk moeten doen, schakelen onze hulp in” zo vertellen ze enthousiast.

Veel inwoners kunnen zelf online informatie vinden over vrijwilligerswerk en vrijwilligersvacatures. Maar er is ook een hele grote groep mensen die geen computer heeft of hier onvoldoende mee overweg kan. Zij hebben net iets meer hulp nodig om tot de juiste informatie te komen. “We zorgen er bij het informatiepunt voor dat zij altijd een stap verder kunnen in hun zoektocht” aldus Gerda en Ria. Wie wel goed met een computer en het internet overweg kan, kan altijd een kijkje nemen op www.nissewaardvoorelkaar.nl of www.vrijwilligersacademienissewaard.nl

Benieuwd welke organisaties in Nissewaard nog extra hulp kunnen gebruiken? Er zijn vacaturemappen beschikbaar met tal van vrijwilligersfuncties in verschillende branches. De mappen, te vinden op het Leer Meer Plein op de eerste etage, zijn tijdens de openingstijden van de bibliotheek in te zien. Ook als het informatiepunt zelf gesloten is. Er is momenteel veel vraag naar vrijwilligerswerk waarbij tegelijkertijd de Nederlandse taal geoefend kan worden. Door meer onder de mensen te zijn, kan de spreekvaardigheid worden geoefend en is de overstap naar een betaalde baan makkelijker.

Kom langs bij het informatiepunt
Het Informatiepunt Vrijwilligers is iedere dinsdag en iedere eerste zaterdag van de maand van 10.30 tot 13.00 uur geopend. Je hoeft je niet aan te melden, je kunt zo binnenlopen met een vraag. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Je vindt het informatiepunt op de eerste etage van de Boekenberg op het Leer Meer Plein, naast Café Zinnig.