Leenlaptops voor anderstaligen en werkzoekenden

Gepubliceerd op: 2 juni 2021 09:46

Bibliotheek de Boekenberg leent sinds de coronacrisis laptops uit aan anderstaligen die in een taaltraject zitten. In samenwerking met Gemeente Nissewaard wordt deze dienstverlening uitgebreid zodat meer inwoners hier gebruik van kunnen maken. Op woensdag 26 mei waren wethouders Igor Bal en Wouter Struijk aanwezig in de Boekenberg om nieuwe laptops te overhandigen aan de bibliotheek.

Blijven werken aan persoonlijke groei
Als gevolg van de lockdown kunnen veel anderstaligen geen fysieke taallessen meer volgen. Veel van hen zijn daarom aangewezen op een online taaltraject. Dit is een mooie manier om te blijven werken aan hun persoonlijke groei. Voor een enkeling is dit niet mogelijk omdat zij thuis niet beschikken over een computer om de lessen te kunnen volgen. Deze groep kon al enige tijd een leenlaptop gebruiken van de bibliotheek. Door extra inzet vanuit de gemeente heeft de bibliotheek het aantal laptops kunnen verhogen.

“We vinden het belangrijk dat iedereen beschikt over goede basisvaardigheden om mee te kunnen doen in de maatschappij. Helaas heeft niet iedereen dezelfde middelen tot zijn beschikking. Een leenlaptop kan ervoor zorgen dat het (taal)niveau tijdens de lockdown en daarna niet achteruit gaat en zelfs flink verbetert” zegt Evelien Goedknegt, Teamleider Educatie en Sociaal Domein binnen de bibliotheek.

Ook voor werkzoekenden in de bijstand
Naast de laptops voor anderstaligen zijn er ook nog eens extra laptops beschikbaar gesteld voor mensen in de bijstand om te kunnen solliciteren. Dit is gedaan in samenwerking met de partij Allemaal Digitaal, die zich inzet om zoveel mogelijk mensen digitaal mee te kunnen laten doen. Dit doen zij door middel van kwalitatieve tweedehands laptops een nieuw leven te geven. Werkzoekenden kunnen hiermee een cv opstellen, snel reageren op vacatures, gemakkelijker bereikbaar zijn en daardoor hun mogelijkheden op betaald werk vergroten. Ook bij de start van een betaalde baan is het bezit van een laptop of computer onmisbaar in deze tijden van thuiswerken.

“De leenlaptops krijgen een tweede leven om de kansen van inwoners op een baan of op de arbeidsmarkt te vergroten. Heel fijn voor werkzoekenden die ook steeds vaker online met hun nieuwe baan starten en tegelijkertijd ook erg duurzaam” laat wethouder Igor Bal van gemeente Nissewaard weten.

Nissewaarders komen in aanmerking via de werkadviseur van de gemeente Nissewaard en kunnen deze ophalen bij het DigiTaalhuis in Bibliotheek de Boekenberg. Inmiddels is de bibliotheek weer open en vindt er elke woensdag een spreekuur plaats voor inwoners die moeite hebben met lezen, schrijven en andere (digitale) vaardigheden. Kijk voor meer informatie over het DigiTaalhuis op www.nissewaardleert.nl