Stadsdichter Nissewaard gekozen!

Gepubliceerd op: 8 februari 2021 16:00

Op zaterdag 6 februari was het dan zover. De tweede stadsdichterverkiezing van Nissewaard. Vanuit de studio van de JongensVan kon het publiek de stadsverkiezing live volgen via een stream. De jury, bestaande uit wethouder Léon Soeterboek, directeur Victor Thissen van de Boekenberg en Kevin Mack, de vorige stadsdichter, hadden een moeilijke keus uit de prachtig gevarieerde gedichten van de genomineerden.

Maar van één van de gedichten kregen ze toch echt kippenvel. En de winnaar is: Patrick van der Biezen. Hij bracht een prachtig gedicht over “BeLeef Nissewaard” en een tweede gedicht genaamd “Over de brug”. Hij won zowel de Publieksprijs als de juryprijs en is daarmee de nieuwe stadsdichter van Nissewaard.

Het was een mooie en spannende middag met een hoge kwaliteit aan poëzie en cultuur. Via de FaceBookpagina van Nissewaard konden mensen liken voor de Publieksprijs. Tussen de gedichten door kon iedereen via de livestream genieten van de prachtige muziek van singer-songwriter Faure. Ook Leendert Jongejan en David Speters, de twee andere genomineerden, brachten hun prachtige gedichten naar voren. Leendert presenteerde zijn ingezonden gedicht Nu en Straks en had als tweede gedicht een antwoord gemaakt op zijn eerste gedicht, en bracht deze met veel gevoel over aan de jury. David Speters had een mooie ode over Leven en Beleven, en vergeleek Nissewaard met een waterdruppel. De tweede gedichten van de kandidaten bestonden uit woorden die ingezonden waren door inwoners van Nissewaard, die volgens hen de gemeente typeren, zoals: Wolvenpolder, Fluisterboot, Metro, Verbinden, stilte en Oude Maas.

“Een stadsdichter is iemand die poëzie zichtbaar maakt en Nissewaard op de kaart zet”, zegt Léon Soeterboek, wethouder cultuur en evenementen. “We zijn binnen de gemeente druk bezig met Citybranding en zoeken iemand die dan ook met verve Nissewaard kan vertegenwoordigen. Patrick deed dit op een Deelderiaanse wijze en met een passie die me erg aansprak. Ik was erg te spreken over de gedichten van alle kandidaten. Ze brachten hun ode aan Nissewaard vol lof, van hoog niveau, variërend in stijl en met een goede inhoud”.

Naast de voorgedragen gedichten droeg Kevin Mack, de vorige stadsdichter, zijn laatste gedicht voor als Stadsdichter van Nissewaard. Hij haalde de woorden aan van de schilder Leonarda Da Vinci. Wat het belang van poëzie is in de samenleving. “Schilderen is poëzie die eerder wordt gezien dan gevoeld en poëzie is schilderen dat eerder wordt gevoeld dan gezien.”


Victor Thissen, directeur van de Boekenberg “Met meer dan tien inzendingen was moeilijk kiezen tussen alle inzendingen. Ze waren van hoge kwaliteit en dat maakte het absoluut niet makkelijk. Ik vind het fijn als ik een gedicht begrijp, maar vind het ook mooi wanneer er een bepaalde gelaagdheid in zit waar ik mee aan de slag kan”. Kevin Mack zocht in de gedichten net dat ene speciale “Het moet je aanspreken, het zijn, het willen brengen, het voelen. En dat voelde ik wel bij alle gedichten, maar ja van eentje kreeg ik toch het meeste kippenvel “.

Victor Thissen maakte de publieksprijs bekend. De nieuwe Stadsdichter werd gepresenteerd door Léon Soeterboek en gaf aan waarom ze juist voor hem gekozen hadden: “Je voelt de tragiek, de emotie erin en laat aan de verbeelding over. Iedereen kan zijn eigen kleur invullen. Léon bedankte ook Kevin Mack voor zijn twee hele mooie jaren. “Hij heeft Nissewaard verder op de kaart gezet vanuit cultuur. Een waardig overdracht naar de nieuwe stadsdichter”. Er komt nog een echt afscheid van Kevin Mack waarbij hij ook zijn eigen gedichtenbundel uitgereikt krijgt.

Eén van de regels uit het gedicht van de nieuwe stadsdichter Patrick van der Biezen zijn binnenkort ook te lezen op de gevel van De Boekenberg.

De live stream gemist? Je kunt 'm hieronder terugkijken.