Week van Lezen en Schrijven

Gepubliceerd op: 8 september 2022 09:51

Samen sta je sterk in de strijd tegen laaggeletterdheid. Dat weten taalvrijwilliger Gaby en taalcursist Rebeca als geen ander. Ter gelegenheid van de Week van Lezen en Schrijven die van 8 t/m 14 september gehouden wordt, gingen we met hen in gesprek.

Het DigiTaalhuis is een centrale plek in de Boekenberg waar inwoners terecht kunnen om beter Nederlands te leren lezen, schrijven en spreken. Ook als je hulp nodig hebt met de computer of een andere digitale vraag hebt, kun je er aankloppen. Gaby is al meer dan 5 jaar verbonden aan het DigiTaalhuis. Na het volgen van een basistraining heeft ze verschillende cursisten begeleid waaronder Rebeca. “Het helpen van mensen vind ik belangrijk. Als taalvrijwilliger kun je daarnaast je eigen tijd indelen. Het is bovendien een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen” zo vertelt ze enthousiast.

Naast haar zit taalcursist Rebeca. Ze is geboren en opgegroeid in Venezuela maar moest door een crisis haar huis en haard verlaten. Hier in Nederland werkte ze op een kinderdagverblijf waar kinderen uit allerlei landen worden opgevangen. Er werd veel Engels gepraat, maar met de collega’s onder elkaar vaak Nederlands. En dat is best lastig te volgen soms! Mede daarom zocht ze hulp bij het DigiTaalhuis en krijgt ze wekelijks begeleiding van Gaby. “Ik dacht dat je via het DigiTaalhuis alleen cursussen kon volgen. Tijdens het kennismakingsgesprek werd duidelijk dat je ook gekoppeld kunt worden aan een taalvrijwilliger”.

Tijdens de eerste afspraak van het taalduo werd gekeken naar het taalniveau om vervolgens te bepalen welke begeleiding er nodig was. “Rebeca kende al een hoop Nederlandse woorden, daarom zijn we gestart met het oefenen van de grammatica en het Nederlands spreken” zegt Gaby. Over dit laatste is ze nog wat onzeker. Maar het lukt haar steeds beter om gesprekken te voeren en volgen. Wel is Nederlands een moeilijke taal om te leren. Veel cursisten worstelen met dezelfde uitdagingen. Sommige woorden zijn bijvoorbeeld niet te vertalen naar een andere taal. “Want wat betekent bijvoorbeeld het woord nauwelijks?” vraagt Rebeca. “Leg dat maar eens uit!” zegt Gaby enigszins geamuseerd. “En waarom ben je op school, maar in de klas? En wat betekenen al die Nederlandse spreekwoorden toch?” Voor ons is het vanzelfsprekend, maar voor iemand die de taal nog moet leren is het behoorlijk ingewikkeld.

Voor Gaby is de begeleiding een succes als ze cursisten vooruit ziet gaan. Maar het is meer dan alleen taal. Je ziet cursisten veranderen, het zelfvertrouwen groeit. Een aantal cursisten is inmiddels ook geslaagd voor de inburgeringscursus. Samen met Rebeca blijft ze veel oefenen. “Mijn droom is om vloeiend Nederlands te spreken. Zo kan ik alle gesprekken volgen én meepraten!” vertelt Rebeca.

Help je mee?
Wil je een ander ook graag helpen met Nederlands leren? Het DigiTaalhuis zoekt nieuwe vrijwilligers! Bekijk onze vacatures voor meer informatie. Op 23 september start er weer een nieuwe basistraining.
 

Lees meer over het DigiTaalhuis