If you liked this movie, you’ll love this book

Misschien weten jullie het al, maar de Boekenberg transformeert een paar keer in de maand tot een bioscoop. In de maand november en december staan er weer een aantal interessante films op het programma!

In deze blogpost heb ik twee van deze films uitgekozen en geef ik een aanbeveling voor, je raadt het al, een bijpassend boek.
 

MOVIE: Her
Misschien heb je de nieuwe film The Joker al gezien. Een briljante film waarin Joaquin Phoenix de hoofdrol speelt. Voordat deze nieuwe kaskraker uitkwam was deze acteur te zien in verschillende andere films, zoals Her. Woensdag 6 november draaide deze film in het auditorium (de bioscoopzaal van de Boekenberg). Hoewel de film al geweest is, is hij het vermelden waard! Al is het alleen al om acteur Joaquin Phoenix....
In deze film volgen we Theodore, een eenzame schrijver. Hij schaft zich een nieuw ontwikkeld besturingssysteem aan dat bestemd is om in alle behoeften van diens gebruiker te voorzien. Tot zijn grote verbazing bloeit er langzaam een romantische relatie op tussen hem en het besturingssysteem.
De relatie tussen de mens en de AI’s (Artificiële intelligentie) is iets wat in meerdere boeken al voorkomt. Het heeft iets mysterieus he? Hoe kan je verliefd worden op een systeem? Hoe kunnen we omgaan met deze nieuwe ontwikkelingen, robots die voor zichzelf kunnen gaan denken?

BOEK: Frankusstein
Een boek wat ook over deze vraag gaat is van de schrijfster Jeanette Winterson. 
Frankusstein is een mix tussen historisch en hypermodern. Misschien kennen jullie het verhaal van het monster van Frankenstein wel. Een monster gecreëerd uit dode materie, niet geboren, maar gemaakt.
Frankenstein legt het verband tussen het originele verhaal over het monster van Frankenstein uit 1800 en de AI’s van onze tijd. We volgen transgender dokter Ry Shelley, die de impact van robots op de menselijke gezondheid onderzoekt. Op een congres in de VS leert Ry de knappe hoogleraar kunstmatige intelligentie Victor Stein kennen, die probeert het brein van overledenen tot leven te wekken. En wordt verliefd. Was het monster van Frankenstein een voorbode voor wat er ging komen? Een toekomst vol wezens die niet geboren worden, maar gemaakt?
 

MOVIE: BlacKkKlansmanTickets
Op woensdag 27 november draait de film BlacKkKlansman. Een serieus onderwerp, maar deze film is een komedie! Het is 1979 en Ron Stallworth meldt zich aan als eerste Afro-Amerikaanse agent bij Colordo Spring Police Department. Na een lastige start, krijg hij de opdracht van zijn leven. Hij wordt ingezet als undercoveragent en het lukt om contact te leggen met de lokale afdeling van de Ku Klux Klan.
De Ku Klux Klan was een racistische en gewelddadige organisatie die nu niet meer bestaat. Maar dat betekent niet dat er niet nog veel onrecht in de wereld bestaat. En dit is precies waar boeken tot op de dag van vandaag over praten.

BOEK: Echte Amerikaanse Jongens
Nu dacht ik hierbij natuurlijk meteen aan de boeken van Angie Thomas. Beide The Hate U Give & haar tweede boek On the Come Up zijn boeken die de Black Lives Matter movement aan het licht brengen. Maar deze boeken zijn natuurlijk zo bekend bij jullie dat ik die waarschijnlijk niet meer hoef aan te raden! :)
Dus daarom kies ik voor een ander boek. Echte Amerikaanse jongens van Brendan Kieley en Jason Reynolds gaat over twee Amerikaanse jongens; Rashad en Quinn. Op een vrijdagavond loopt Rashad naar de supermarkt, het is laat en al donker. Voordat hij het weet eindigt hij op de stoep, in elkaar gelsagen door een politie-agent omdat gedacht werd dat hij iets illegaals probeerde te doen.
Quinn ziet alles gebeuren. De oudere broer van zijn klasgenoot wordt in elkaar geslagen. Een intern conflict ontstaat, wat heeft hij nu echt gezien en wat is zijn volgende stap? Een boek over politiegeweld en racisme, nog steeds enorm actueel in Amerika. En een boek wat een grote indruk zal achterlaten. 


Naar de film! Of toch het boek?
Ben je geinspireerd om naar de film te gaan in de Boekenberg? Tickets kosten €5,- en zijn verkrijgbaar via de website. Zie hier de volledige lijst van films. En oja, de boeken zijn natuurlijk ook gewoon te leen in De Boekenberg! Wist je dat je tot je dertigste gratis kan lid worden van de Boekenberg? 

 

Marcella van Books & Macchiatos
Boekenberg blogger Marcella heeft een passie voor jeugdliteratuur, lekkere koffie en de kleur geel. Ze studeert jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg en kan uren babbelen over alles wat met boeken te maken heeft. Sinds 2018 deelt ze recensies en boekentips op haar eigen website www.booksandmacchiatos.com