Van podcast naar audioboek!

Nu iedereen weer langzaam terug naar school en werk gaat, hebben we allemaal wat minder tijd om te lezen. De perfecte oplossing is dichterbij dan je denkt; luister eens een audioboek!

Van podcasts naar audioboeken
Veel mensen luisteren deze dagen al naar podcasts, afleveringen van een uur die je gratis en snel kunt afluisteren via apps. Zelf luister ik ook naar podcasts, een favoriet van mij is bijvoorbeeld De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast over jeugdliteratuur. Overal waar ik maar een paar minuutjes tijd over heb; op de fiets, in de metro of zelfs tijdens het nagellakken, luister ik naar verschillende podcasts. Maar sinds een aantal maanden luister ik niet alleen maar podcasts, ook audioboeken zijn bij mij favoriet geworden. Om die saaie minuutjes gedurende de dag op te vullen met mijn favoriete boeken. En nu denk je misschien; ja, maar die zijn niet gratis zoals podcasts. Oh nee? Let me introduce to you; De Luisterbieb.

De LuisterBieb
De LuisterBieb is een initiatief van de Nederlandse Bibliotheken. Via de officiële app heb je toegang tot 2600(!!) boeken om te beluisteren. En je hebt zelfs toegang tot de app als je geen lid bent van de Bibliotheek. Ja, echt! Zelf zonder lidmaatschap heb je in de LuisterBieb app toegang tot verschillende gratis boeken.

Als je de app op je telefoon zet, koppel je je lidmaatschap van de Bibliotheek aan het account op de app. En als je geen lidmaatschap hebt, maak je een account aan met je emailadres en een wachtwoord, simpel toch?
Als je de lijst met luisterboeken online bekijkt zie je dat verschillende titels een (g) erachter hebben staan. Dit betekent dat het boek gratis te downloaden is in de app, of je nu lid bent van een bieb of niet! Deze boeken hebben dan ook geen leenlimiet en mag je houden zolang je wilt.
De andere titels in de app zijn toegankelijk wanneer je een abonnement bij de bibliotheek hebt, als je je inlogt laat de app al meteen zien welke boeken voor jouw beschikbaar zijn. En hoe lang je deze kunt lenen. En dat zijn er heel veel!

Pareltjes in de LuisterBieb
Omdat het misschien wat lastig kan zijn wil ik je graag al even de goede kant op sturen. Hierbij wat tips om snel je nieuwste audioboek te vinden!

Voor de allerkleinsten en jeugdliteratuur liefhebbers
Jeugdliteratuur vind ik erg fijn om te luisteren, het is meestal wat minder zwaar dan volwassenen literatuur en luistert gewoon heerlijk weg. Je hoeft je gedachten er niet te veel bij te houden om nog steeds een goed verhaal te kunnen luisteren.
Wat denk je bijvoorbeeld van de Hoe overleef ik?’-serie van Francine van Oomen? Voor de meeste onder ons echt jeugdsentiment en heerlijk om te luisteren.
Ook heb ik zelf het YA boek Ready Player One op mijn lijstje gezet. Een boek wat zich afspeelt in in een verre toekomst, in 2044, waar het meerendeel van bevolking leeft in armoede. Het is de wereld van Oasis, een onlinegame die door miljarden spelers tegelijk gespeeld kan worden. Als de uitvinder van de game overlijdt laat hij in het spel drie sleutels achter. Vind je de sleutel, ben je in een klap multimiljonair! Het perfecte boek om te luisteren, want ik kan nu al niet wachten om te horen hoe dit verder zal gaan!

Voor lezers met een verborgen passie voor klassiekers
Altijd al eens dat ene boek willen lezen? Dat ene boek wat heel Nederland al gelezen heeft, maar waar jij niet doorheen komt? Er zijn waarschijnlijk nu wat boeken die meteen door je hoofd schieten.
Voor mij is dat De Aanslag van Harry Mulisch. Een klassieker uit de Nederlandse literatuur die ik al jaren wil lezen, en ook echt pogingen toe heb gedaan. Maar toch niet echt doorheen kwam. De Aanslag is als audioboek beschikbaar en voor mij dus motivatie om dit boek eindelijk te lezen!

Kortom...
Ik zou zeggen, wat houdt je nog tegen? Download de app en begin met luisteren. Misschien een oude favoriet of juist een boek die al heel lang op je lijstje staat. Er zit ongetwijfeld wel een boek voor jou tussen! Met welk audioboek ga jij beginnen? :-)

Tot de volgende keer!

Marcella van Books & Macchiatos

Boekenberg blogger Marcella heeft een passie voor jeugdliteratuur, lekkere koffie en de kleur geel. Ze studeert jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg en kan uren babbelen over alles wat met boeken te maken heeft. Sinds 2018 deelt ze recensies en boekentips op haar eigen website www.booksandmacchiatos.com.

Books and Macchiatios