Top 5 thrillers

De dagen worden weer korter, de avonden donkerder. Het is weer tijd om met een kleedje op de bank te lezen. En wat lees je dan? Stiekem vind ik het heerlijk om een beetje bang gemaakt te worden. En dit doe ik graag met thrillers. In deze blogpost raad ik jullie weer 5 thrillers aan, spannend, griezelig maar vooral verslavend!

Wat is een thriller?

Spannend verhaal met een element van actie en gevaar, dat is een thriller. Het populairste genre boeken in Nederland. (Volkskrant, 2018) Wij Hollanders houden wel van een spannend verhaal. En toen ik nog in een boekenwinkel werkte, was dit ook overduidelijk. Zoveel klanten die mij de mooiste verhalen vertelden over hoe ze tot midden in de nacht aan het boek gekluisterd zaten; dat wilde ik ook! En ik begon mijn zoektocht naar mijn favoriete thriller!

Zoals jullie weten als jullie de vorige blog hebben gelezen, is Angelique Haak snel een van mijn favoriete auteurs geworden. Haar boeken deden mij echt op het randje van mijn stoel lezen en de tijd doen vergeten. Ik ben ondertussen begonnen in haar nieuwe boek Zwarte Ziel en ja hoor, deze thriller geeft mij ook weer heerlijk de rillingen!

In deze blog zal ik jullie nog meer thrillers aanbevelen, uiteenlopende verhalen maar wel allemaal met een spannend element. Verhalen die ervoor zorgen dat je tot midden in de nacht wil blijven lezen en er stiekem ook buikpuin van krijgt. En deze zijn allemaal te vinden in jullie eigen bibliotheek!

 

 

TOP 5

 

1. Truth or dance 

Tja, als je aan thrillers denkt, denk je natuurlijk meteen aan de boeken van Chinouk Thijssen! Deze leuke schrijfster was ook aanwezig op de eerste Young Adult dag en heeft vijf boeken op haar naam staan.

Ik las in September het eerste deel van The Truth or Dance trilogie. Ik was een dagje weg en had een lange treinreis voor de boeg, dus ik stopte Truth or Dance in mijn tas. Ik begon met lezen en vond het lastig om bij het juiste station uit te stappen.

Truth or Dance, zo heet de chatgroep waar vriendinnen en ballerina’s India, Lisa, Nikki en Zoë aan worden toegevoegd. Eerst denken ze nog dat het een project voor hun opleiding aan het conservatorium is, maar langzaam wordt duidelijk dat hier veel duistere zaken spelen!

De beste YA-thriller die ik tot nu gelezen heb en dit wordt heel moeilijk om te overtreffen. Ik zat compleet in het verhaal en mijn eerste reactie toen ik dit boek uitlas was ‘Geef mij nu het volgende deel!’ Maar het was 22.00 en de bibliotheek was niet meer open haha.

Maar dat is natuurlijk wel een heel goed teken, ik ga snel verder met de volgende twee delen in de trilogie!

 

2. De Ketting 
Zijn jullie net zoals mij fan van de Netflix serie Black Mirror? Waarin de invloed van nieuwe technologieën het leven niet altijd even makkelijk maken? Dan denk ik dat je de thriller De Ketting van Adrian McKinty ook wel heel spannend zult vinden!

Het is een normale ochtend, Rachel zet haar dochter af bij de bushalte en rijdt naar haar werk. Maar dan komt er een telefoontje binnen van een onbekend nummer; als Rachel haar dochter ooit weer wil zien moet zij losgeld betalen. En nog belangrijker, zelf een kind ontvoeren. Rachel is nu deel van de ketting, beide slachtoffer en dader.

Ik kreeg al buikpijn van de beschrijving van dit boek en deze buikpijn hield aan gedurende het lezen. Dit boek houdt je vast en ik las uren achter elkaar, beide geboeid door de beslissingen die Rachel moet maken maar ook verschrikt door de gedachte zelf in de ketting vast te komen zitten.

 

3. De Loterij

Een thriller op een andere manier, dat is de Loterij van Miles Hyman. Gebaseerd op het bekende verhaal van schrijfster Shirley Jackson heeft de Loterij een nieuw uiterlijk gekregen. Namelijk in de vorm van een graphic novel!

De Loterij speelt zich af in een klein dorpje. De ochtend van 27 juni was helder en zonnig terwijl de bewoners zich begonnen te verzamelen op het plein. Een doos met briefjes staat klaar, elke man uit het dorp zal een lot trekken. Een eeuwenoud ritueel, de loterij is begonnen.

Ik heb al een paar verhalen van Shirley Jackson mogen lezen en wat zo ongelooflijk goed aan haar werk is, is hoe ze de spanning opbouwt. Als lezer sta je met haar boeken altijd voor een raadsel. Je weet niet waarom je dit verhaal leest, waar deze karakters bij betrokken zullen worden. Het enige wat je weet is dat je je al snel oncomfortabel voelt maar het ook moeilijk is om weg te kijken.

Erg vermakelijk, beide het verhaal dat tot een gruwelijk einde wordt gebracht en de tekeningen die hier zo mooi bij passen. De graphic novel bevat weinig woorden, maar Miles weet de spanning op te bouwen totdat je er buikpijn van krijgt. Zeker de moeite waard als je ooit een graphic novel wilt proberen.

 

4. Boy 7

Ik vroeg ooit aan een goede vriendin om een thriller aanbeveling. Haar antwoord; Boy 7 van Mirjan Mous. De waarom? Als iemand niet leest, dan moeten ze dit boek proberen, dan zijn ze opeens wel een lezer. Kijk, dat is natuurlijk een keigoede introductie en ik was ook gelijk benieuwd!

Een jongen wordt wakker op een kale grasvlakte, het is snikheet en de jongen heeft geen idee hoe hij daar is gekomen. Tot zijn opluchting ziet hij zijn rugzak, mobiel nog steeds aanwezig. Voordat hij iemand kan bellen ziet hij het bericht van een voicemail; ‘Wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. Een rilling gaat door zijn lijf, die stem herkent hij wel. Hij heeft de boodschap zelf ingesproken…

Dit is de start van een ijzingwekkende zoektocht naar het verleden en met elke stap komt hij dichterbij de verschrikkelijke waarheid. Dit is een boek wat je vastpakt en niet meer loslaat, ik sta compleet achter deze aanbeveling!

Nummer 5!

En als laatste, daar is hij weer hoor, het bonusboek. Jeugdboek De Keverjongen. Krijgen jullie al een beetje de kriebels van deze titel en cover? Maak je geen zorgen hoor, kevers blijken juist de beste insecten ooit te zijn!

De vader van Darkus is spoorloos verdwenen, Hij is voor het laatst gezien in een afgesloten zaal van het natuurhistorisch museum waar hij werkt. De politie staat voor een raadsel en weet niet waar ze hem moeten zoeken. Maar dan komt hulp uit een onverwachte hoek, een enorme kever en dan van honderden andere insecten die vliegend, kruipend, prikkend en bijtend op spectaculaire manier de strijd aangaan.

Dit is een heerlijk boek, een avontuur, beetje spannend maar ook heel leuk. Een misdaadthriller in het klein, Darkus gaat samen met met zijn nieuwe vrienden op speurtocht. En ik raad jullie van harte aan om snel mee te vliegen met dit avontuur!

 

En? Met welke thriller gaan jullie beginnen?

 

Marcella van Books & Macchiatos
Boekenberg blogger Marcella heeft een passie voor jeugdliteratuur, lekkere koffie en de kleur geel. Ze studeert jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg en kan uren babbelen over alles wat met boeken te maken heeft. Sinds 2018 deelt ze recensies en boekentips op haar eigen website www.booksandmacchiatos.com