Boekrecensies: 'Een nieuw begin' en 'Uitgeschakeld'

Via een mailtje kwam ik in contact met Angelique Haak. Zij was, net als ik, heel enthousiast over deze Boekenberg blog en liet mij weten dat haar boeken te leen zijn in De Boekenberg. Ik las de samenvattingen van deze boeken en werd meteen nieuwsgierig! Ik lees nog niet zo lang thrillers maar ik heb een beginnende liefde voor dit genre. 

Wie is Angelique Haak?
Een schrijfster die in Spijkenisse woont, hoe cool is dat? Angelique Haak is de schrijfster van twee thrillers, Een nieuw begin en Uitgeschakeld. Op 13 september (morgen!!) zal haar nieuwe boek uitkomen, Zwarte Ziel. Het derde boek in de serie over rechercheur Jennifer Brugman.
In deze Boekenberg blog vertel ik jullie alles over Een nieuw begin & Uitgeschakeld, die ik afgelopen maand heb gelezen. Ik kan nu al verklappen, ik heb voor de eerste keer echt op het puntje van mijn stoel gezeten...

Een nieuw begin
Een nieuw begin, dat is wat rechercheur Jennifer Brugman wil. Een verhuizing van Groningen naar Rotterdam, om een pijnlijk verleden te vergeten. Een nieuw huis en een nieuw baan. Al snel komt haar nieuw team in aanraking met een vreselijk moord, en wordt Jennifer in het dagelijkse ritme van alledag meegesleurd. Een seriemoordenaar die een voorliefde blijkt te hebben voor de Griekse mythologie komt op het toneel, en Jennifer lijkt haar plek gevonden te hebben. Maar lukt het Jennifer geheim te houden wat haar overkomen is en echt opnieuw te beginnen, als het er steeds meer op gaat lijken dat de Mythologie-moordenaar het op haar gemunt heeft?


Wat een wervelwind van een boek! Ik pakte dit boek op een vrije middag op met de gedachten een beginnetje te maken. Maar langzaam werd het donker buiten en pas na 150 bladzijdes kon ik mijn ogen van de pagina afwenden.

Angelique neemt de lezer niet rustig aan de hand om het verhaal te leren kennen. Nee, meteen kom je met vragen te zitten. Over deze moordenaar, maar ook over Jennifers verleden. Steeds lijkt Angelique hints te laten vallen over het grotere verhaal en steeds dacht ik ‘Oh, wacht, ik weet het’, om dan toch de volgende pagina weer van m’n stuk te worden gegooid.

Voor een debuut, laat Angelique geen mogelijkheid liggen. Ontwikkelingen in het verhaal volgen elkaar snel op en als lezer kan je niet anders dan gewoon meegaan in dit ritme. Je slaat de bladzijdes om, ontdekt nieuwe feiten en tegelijk komen er tientallen vragen naar boven. Er ligt nadruk op Jennifers verleden en voor je ogen komt dit karakter tot leven. Met al haar problemen, maar ook haar doorzettingskracht. Maar ook de moordenaar krijgt deze behandeling, een man die vergelding wil voor zijn slechte jeugd. Eng, maar ook zo realistisch. Rillingen lopen over je rug! 

Met Rotterdam als achtergrond is een Nieuw Begin een boek wat je vastpakt en niet meer loslaat. Eindelijk voelde ik hoe het was om op het puntje van mijn stoel te lezen, een fenomeen wat zo verbonden is met dit genre. Ik wilde antwoorden en elk vrij moment werd besteed met dit boek. 

 

Uitgeschakeld 
Twee maanden na de zelfmoord van haar dochter, ontvangt Dorine van Sevère een brief. ‘Met jullie dochter is het begonnen, maar met haar zal het niet eindigen.’ Hoewel de politie-partner van Jennifer Brugman twijfelt of dit een zaak voor de politie is, begint het bij Jennifer al te knagen. Is er hier sprake van een zelfmoord of is speelt er meer?

Het tweede boek van Angelique Haak speelt zich een paar maanden na het einde van Een nieuw begin af. Opnieuw volgen wij Jennifer, maar ik zal niets verklappen over haar huidige situatie. Jullie moeten eerst Een nieuw begin lezen. ;)

Ook met Uitgeschakeld trekt Angelique de lezer vanaf de eerste bladzijde het verhaal in. Van beide boeken vond ik deze flaptekst het meest intrigerende en ik kon dan ook niet wachten om te beginnen.  Twee ouders die na een gezellig avondje uit hun dochter vinden in het bad. Maanden later leven de twee langs elkaar heen, allebei proberen ze op een andere manier met de dood van hun enige kind om te gaan. Totdat deze brief komt. Ik kan me niet voorstellen dat je hier geen rillingen van krijgt. En dit lijkt nog maar het begin…

Omdat we bekend zijn met de karakters uit het vorige boek, val je al snel weer in het ritme. Ook komen verschijnen er nieuwe karakters op het toneel, even geloofwaardig als in het eerste boek. Uitgeschakeld voelt tegenover Een nieuw begin iets gestroomlijnder, niet elke pagina brengt weer een nieuwe verassing met zich mee. Dit boek heeft een ander ritme. In plaats van schok broeit de situatie, je zit met vragen maar veel verder kom je niet. 

Tenminste, tot de cliffhanger… Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik even een lach hardop liet ontsnappen. Ongeloof, schok maar ik kan zo genieten als een boek mij zo laat schrikken. Want opnieuw, ik had dit niet zien aankomen. Ik hoefde maar een paar weken te wachten op het volgende boek, maar voor de andere lezers kan ik me voorstellen dat dit een heel lang jaar is geweest!

Kortom...
Angelique Haak heeft er een fan bij, beide Een nieuw begin en Uitgeschakeld hebben mij overtuigd dat we een oogje moeten houden op wat deze schrijfster allemaal in haar mars heeft. Zoek je een nog een thriller om te lezen weet je niet zo goed waar je moet beginnen? 

Een nieuw begin en Uitgeschakeld zitten boordevol verassingen maar zijn toegankelijk voor elke soort lezer. Of je nu al een fan was van thrillers of maar net komt kijken, deze boeken wil je lezen!


Het nieuwe boek Zwarte Ziel ligt vanaf 13 september 2019 in de (online) boekhandel. En hopelijk net zo snel in de Boekenberg! 

 

Tot de volgende keer!
Marcella van Books & Macchiatos 

 

 

Marcella van Books & Macchiatos
Boekenberg blogger Marcella heeft een passie voor jeugdliteratuur, lekkere koffie en de kleur geel. Ze studeert jeugdliteratuur aan de Universiteit van Tilburg en kan uren babbelen over alles wat met boeken te maken heeft. Sinds 2018 deelt ze recensies en boekentips op haar eigen website www.booksandmacchiatos.com.

Books and Macchiatios