Black Lives Matter

De bibliotheek is een plek waar iedereen welkom is, ongeacht je leeftijd, geslacht, huidskleur, opleidingsniveau, geloof en anderen overtuigingen. We willen leven in een wereld waarin iedereen gelijk is en iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn. Op deze pagina hebben we belangrijke informatie verzameld voor iedereen die zich wil verdiepen in Black Lives Matter.

Racisme in Nederland

Wat is racisme en komt het ook voor in Nederland? NOS Jeugdjournaal maakte speciaal voor kinderen een filmpje met uitleg.

3 vragen over George Floyd

Wat is er gebeurd met George Floyd en waarom is iedereen daar zo boos over? En wat willen de boze mensen? NOS Jeugdjournaal zocht het uit.

Werkstuk & spreekbeurt

Wil je alles te weten komen over racisme voor het maken van een werkstuk of het houden van een spreekbeurt? Deze website helpt je op weg!

Boekentips voor kinderen

Wat is de apartheid in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika werden mensen lange tijd in 2 groepen verdeeld: blanke mensen en gekleurde mensen. De blanke mensen hadden veel meer rechten. Dit werd de apartheid genoemd. SchoolTV maakte er een aflvering over.

Maak racisme bespreekbaar in de klas

Wil je racisme bespreekbaar maken in de klas? Dan heeft uitdeklas.nl allerlei interactief lesmateriaal waar je als docent gratis gebruik van kunt maken. Zo maak je vooroordelen, racisme en discriminatie bespreekbaar.

Boekentips voor young adults

Wie is Martin Luther King?

“I have a dream”, misschien wel de beroemdste woorden uit een toespraak ooit. Gesproken door Martin Luther King. Hij heeft zijn leven gegeven in de geweldloze strijd voor gelijke rechten voor blank en zwart in Amerika.

Wie is Nelson Mandela?

Nelson Mandela was een bijzondere man. Zijn hele leven heeft hij gestreden voor gelijke rechten voor zwarten in Zuid-Afrika. Zonder te vechten! Hij zat 27 jaar gevangen op Robbeneiland. Daarna werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Boekentips voor volwassenen

Ontdek meer boeken

Interessante podcasts

Luisteren naar verhalen over racisme? Deze Nederlands- en Engelstalige podcasts zijn zeker de moeite waard.

Films

Er zijn de afgelopen jaren veel films gemaakt over dit onderwerp. Deze films hebben we in de collectie.