Tips en online tools

Ben jij vrijwilliger? We hebben alle informatie op een rij gezet, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Boekentips


Ga je voor het eerst naar een gezin? Dan is het handig om te werken met Zoekboeken. Het fijne van Zoekboeken is dat ze leeftijdloos zijn. Een peuter ontdekt in de illustraties moeiteloos details, die je als voorlezer nog helemaal niet in de gaten had. En door aanwijzen en benoemen wordt ook de woordenschat in rap tempo uitgebreid.

Kleuters beginnen hun eigen verhalen bij de illustraties te verzinnen. Oudere kinderen ontdekken de grote lijnen. En met z’n allen kun je er een wedstrijdje van maken wie het eerst een karakter ontdekt of een raadsel oplost. Echte gezinsboeken zijn het dus. Wat ook fijn is, een Zoekboek kun je steeds weer tevoorschijn halen. Er zitten veel verhaallijnen in één boek, dat verveelt nooit!


Goede zoekboeken


Taalspelletjes


Natuurlijk ben je niet een uur lang bezig met alleen maar voorlezen. Je kunt daarnaast ook allerlei taalrijke spelletjes spelen. Bijvoorbeeld:

 • PimPamPet (ook online uitvoerbaar)
 • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
 • Woordslang maken > rups – slang – gorilla – aap – panter – ree – enz.

Uiteraard hoef je niet alles zelf te verzinnen. De VoorleesExpress organiseert regelmatig trainingen voor de vrijwilligers. In deze trainingen stellen we een thema centraal, is er ruimte om ervaringen uit te wisselen en krijg je allerlei tips en trics mee. Ook kun je, als je bent aangemeld als vrijwilliger, in de online omgeving allerlei inspiratie opdoen aan ideeën en krijg je voor elke week een suggestie wat je die week met het gezin kunt gaan doen.


Online tools om het lezen leuker te maken!

Een goede app of website kan ontzettend veel bijdragen bij de leesbevordering van kinderen, ook bij beginnende lezers. Wij zochten de beste en leukste apps voor je uit.

 • Bereslim
  Op de website Bereslim vind je interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken tot leerzame spelletjes voor peuters en kleuters. In alle spellen wordt aandacht besteed aan het aanleren van verschillende soorten strategieën. Bereslim is dus leuk én leerzaam! Met je bibliotheekaccount kun je inloggen.
 • De Voorleeshoek
  Kijk samen met je kind naar leuke voorleesverhalen. In ieder filmpje wordt een boek voorgelezen. Het boek is geanimeerd en wordt ondersteund door muziek. Zo heb je altijd spannende, avontuurlijke en informatieve voorleesboeken! Met je bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle voorleesfilmpjes.
 • Boekenfilmpjes van SCHOOL TV
  Op Schooltv Beeldbank kun je voorleesfilmpjes bekijken. Op Schooltv kan je niet alleen programma’s terugkijken, maar ook digitale prentenboeken bekijken. Via de Jeugdbibliotheek heb je toegang tot prachtige voorleesfilmpjes.
 • LuisterBieb
  Altijd en overal luisteren naar boeken? Als je lid bent van de bibliotheek kun je onbeperkt gebruik maken van de LuisterBieb! Er zijn prachtige luisterboeken voor elke leeftijd.
 • Junior Einstein
  Junior Einstein is een online leeromgeving voor kinderen op de basisschool. Kinderen kunnen hier onbeperkt alle vakken oefenen. Van rekenen tot geschiedenis! Je vindt bij de opdracht ook ondersteunende materialen zoals video’s en werkbladen. Junior Einstein is gratis voor leden van de bibliotheek. Inloggen doe je met je lenerspasnummer en het wachtwoord dat je gebruikt voor het verlengen of reserveren van materiaal dat je hebt geleend.
 • Yoleo
  Hoe krijg je kinderen met hun neus in de boeken als zij niet van lezen houden? Maak het lezen leuk! Met Yoleo kunnen de kinderen leespunten verdienen om je virtuele kamer in te richten. Zo kunnen kinderen punten verdienen bij het kiezen van een boek en als je een boek uitleest krijg je zelfs 250 punten! Ben je lid van de bibliotheek? Dan kun je Yoleo helemaal gratis gebruiken!

 • Een Verre reis
  Met 'Een Verre Reis' duik je in een fabelachtige geanimeerde wereld. Met diverse interacties en animaties, handgetekende beelden van Gwen Stok, en een ontroerend verhaal is dit een app om bij weg te dromen. Om zelf te lezen of als voorleesboek. Inclusief audio van de auteur zelf: Toon Tellegen leest voor!
  Kosten: € 0,99 Android | € 1,09 iOS

 • Pelle Flits
  Pelle Flitst is een gratis app die kinderen met dyslexie helpt door woorden te flitsen. Pelle Flitst doe je met zijn tweeën. De ene speler leest de woorden hardop en de ander geeft aan of het goed gelezen is. Elk woord wordt in een flits getoond, waarbij de lettergrootte en de flitsduur instelbaar zijn. Woorden die nog niet goed gelezen werden, worden opnieuw aangeboden. Voor elke goed gelezen ronde verdien je een hondenpenning voor op de halsband van Pelle. Naar de app.