Duurzaam Gastvrij

Bibliotheek de Boekenberg heeft het keurmerk Duurzaam Gastvrij behaald. Dit is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche. Bedrijven met dit keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. We vertellen graag wat onze bibliotheek duurzaam maakt.

Duurzaam gebouw

Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van de Boekenberg. Het gebouw is milieuvriendelijkheid en CO2-neutraal. Dit door bijvoorbeeld het klimaatsysteem dat ervoor zorgt dat warme en koude lucht onder het gebouw wordt opgeslagen. Ook de wanden slaan warmte op – door middel van bijenwas – en laten warmte los wanneer nodig. Het regenwater, zogenaamd ‘grijs water’, wordt gebruikt voor de spoeling van de toiletten, voor de vloerverwarming en -koeling. Een natuurlijke luchtstroom wordt bevorderd door van boven naar onderen in het gebouw (automatisch) kleine ramen open te zetten. Er is geen airconditioning nodig. Het automatische zonweringssysteem komt in actie bij een bepaalde hoeveelheid zonlicht. Alles om ervoor te zorgen dat een verblijf in dit complexe glazen gebouw zo aangenaam mogelijk is. Die duurzame technologieën resulteerden in een EPC (energieprestatiecoëfficiënt) score van 0.7 (voor de duidelijkheid: dat is een goede, lage score. Hoe lager, hoe beter). Naast technologie draagt ook de natuur zelf een steentje bij aan de klimaatregeling: de vele bomen in het interieur doen ook een duit in het zakje.

Lees meer over ons gebouw!

Duurzame bedrijfsvoering

Met de uitleenfunctie laat de bibliotheek zien dat er verstandig omgegaan wordt met grondstoffen en dat ‘delen’ net zo effectief is als ‘hebben’. Maar er valt ook op andere terreinen nog winst te behalen. Zo besteden we binnen onze programmering regelmatig aandacht aan dit thema in de vorm van lezingen, workshops en films. We hebben de handen daarvoor ineen geslagen met Duurzaam High Five. Samen zorgen we voor meer bewustzijn onder inwoners. Maar duurzaamheid is ook een grote rol gaan spelen binnen andere bedrijfsprocessen. Bijvoorbeeld binnen ons leescafé door de aanschaf van duurzame(re) producten en op kantoor door betere afvalscheiding. Ook zijn er afspraken met de beheerder van ons pand gemaakt die direct al besparingen opleveren. Het Duurzaam Gastvrij keurmerk maakt dat we ons voortdurend blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.